Egy kóstolóba kapott isteni croissant nyomát követve bukkantunk rá a Téli Fagyira.

Miskolc. Nem mondhatni, hogy ordítana a felirata, óvatosan érdeklődünk, jó helyen járunk-e. Rendelünk egy cappuccinót, amelynek habján lévő díszének dicsérete jó alapnak bizonyul a beszélgetéshez. Kiderül: az ifjú hölgy és a mellette buzgólkodó két fiatalember testvérek. Mindhárman Budapesten nőttek fel. A vendéglátóhely családi vállalkozás, s szeptemberben már egyéves lesz. Kikerekedik a szemünk: miért épp Miskolcon vágtak bele?

Gyerekkori álom

– A párom miskolci – adja meg a kézenfekvő magyarázatot Baranyai Krisztina (30), aki egyébként közgazdász, s Budapesten és Kaposváron hr-esként dolgozott korábban. (A párja is hr-es, egy konferencián ismerkedtek meg.) – Gyerekkoromtól dédelgetett álmom volt egy kávézó, s úgy gondoltam, ha egyszer saját vállalkozásba kezdhetek, megvalósítom. Júliusban tudtuk meg, hogy ez a hely kiadó, s szeptemberben már meg is nyitottunk. Aki korábban járt ide tudja, hogy a helyiség bordó és olajzöld volt, nem kis munka volt az átalakítás, mely folyamán majdnem mindent a saját kezünkkel csináltunk – vezeti körbe a tekintetünket Krisztina.

Fehér és kávébarna falak, diszkrét díszítés, kedves részletek, felfedezendő zugok.

– Az volt a cél, hogy otthonos legyen, s hogy jól érezhesse magát a pici gyerektől kezdve az idősig minden korosztály. Elmondhatom, hogy a család minden tagja (beleértve a páromat és az ő családját is) kivette belőle a részét. Hatan vagyunk testvérek, de még a Cegléden élő nővérem is hozzátette a magáét, ő gondoskodott az internetes megjelenésünkről, Illés, aki hangtechnikus, intézte a hangtechnikát, édesanyám pedig, aki varrónő, alkotta a huzatokat, párnákat… – sorolja Krisztina, és bemutatja két jelenlévő öccsét is: Dávid (24) szakács végzettségű, kiválóan beletanult a kiszolgálásba, ő kreálta a tulipánt a cappuccinóra. Rafael (28) nemrég kezdett kisegíteni az üzletben, ha Krisztina beszerző körúton van, helyt áll helyette.

Krisztina elmondja, mielőtt belevágott, elolvasott egy könyvet, amely egy mondata sokat segített neki: Ha az első évben nem alszol, sikeres lehet a vállalkozásod.
Vannak napok

– Valóban nagyon keveset alszunk, reggeltől estig itt vagyunk, de most már egyre inkább látszik, hogy megéri a befektetett munka annak ellenére, hogy a forgalom nemigen kiszámítható. Vannak napok, amikor sokan egyszerre gondolják úgy, hogy itt szeretnének reggelizni. Máskor inkább délután vagy este van telt ház. Az áraink kialakításakor figyeltünk arra, hogy jó minőségű termékeket kínáljunk megfizethető áron, és bár alkoholos italaink is vannak, alapvetően a kulturált alkoholfogyasztást céloztuk meg.
Élmény beszélgetni

Kérdezem, milyennek találják a miskolciakat.

– Talán nem a legjobb szó rá, de itt még egyetlen „hülye” vendég sem volt. Sok nyitott, kedves és érdekes emberrel találkozunk nap mint nap, akikkel élmény beszélgetni.

Kérem, említsen egyet.

– Például volt olyan, ha jól emlékszem, mérnök vendégünk, akiről kiderült, hogy csengettyűzik egy zenekarban. Olyan műveket is professzionálisan eljátszanak, mint a Paradicsom meghódítása című film zenéje, nem is akárhogy, meghallgattam. Az öcsém azt kérdezte meglepődve, honnan szerezte maga mellé a hét másikat.

Magamban megállapítom: lehet valami közös a csengettyűs mérnökben és Krisztinában, akinek az álma megvalósításához – ha jól számolja – sikerült „találnia” másik tizenegyet.

– A páromnak a felújítás közepette azt mondtam: ha üzletileg nem is járna sikerrel a vállalkozás, akkor is megérte, hisz bebizonyosodott, hogy ez egy szuper család, amelynek minden egyes tagja össze tud fogni a közös célért.

Szalóczi Katalin
Észak Magyarország, www.eszak.hu